Handtassen zwart Jo Liu large Tote Handtassen Fc3lJTK1
Website
Oorringetje Asos Zilveren Ryan Zilveren Asos Zilveren Kingsley Kingsley Oorringetje Ryan Ryan Kingsley Oorringetje QroxWeBEdC
Home
Verder met
Informatiebank
Publicaties

Oorringetje Asos Zilveren Ryan Zilveren Asos Zilveren Kingsley Kingsley Oorringetje Ryan Ryan Kingsley Oorringetje QroxWeBEdC

Nieuwsbrieven
Blogs
Ons kantoor
Asos Instapgympen Citroengeel Brede Design In Dexter Met Pasvorm CerdxBo
Missie en visie
Onze mensen
Bestuur en MT
Praktijkgroepen
ISO
In het nieuws
MVO
Oorringetje Asos Zilveren Ryan Zilveren Asos Zilveren Kingsley Kingsley Oorringetje Ryan Ryan Kingsley Oorringetje QroxWeBEdC
KienhuisHoving Foundation
Lidmaatschappen
KienhuisHoving in beeld Oorringetje Asos Zilveren Ryan Zilveren Asos Zilveren Kingsley Kingsley Oorringetje Ryan Ryan Kingsley Oorringetje QroxWeBEdC
U bent starter of groeier
WWFT
Specialismen
Specialismen
German Desk
Branchegroepen
​Samenwerking
FaillissementenState Of Korte Shirt Overhemden Mouwen Blue Art 26419578 g76vIybYf
Financiële problemen op de werkvloer
Werken bij
Samsung Casimoda Galaxy Online Hoesje Banana Alpha Shoppen Tropical redBWCxo
Werken bij KienhuisHoving
Vacatures
Stages
Open sollicitatie
Beurzen en evenementen
Alumni
Contact
Adres en contact
Routebeschrijving
Jackamp; Hoodies Plus Blue Hoodie Plus Colourblock Sweatvesten Jones size SzUVGqpM
Pers
Algemene voorwaarden
Klachten en geschillen
Cliënttevredenheid
Oorringetje Asos Zilveren Ryan Zilveren Asos Zilveren Kingsley Kingsley Oorringetje Ryan Ryan Kingsley Oorringetje QroxWeBEdC
Look Hoodie Oversized In Asos Zwart New Y2IEDH9W
Home
Blogs

Geplaatst op 22 februari 2016 09:28 door Matthijs van Rozen

Degene die rechtshandelingen bekrachtigt uit de oprichtingsfase van een B.V. kan toch aansprakelijk zijn, als duidelijk was dat de B.V. de verplichtingen niet zou kunnen nakomen.

Wie snel wil handelen namens een B.V. en niet kan wachten tot de oprichting daarvan, kan de handeling namens de B.V. i.o. (in oprichting) verrichten.

Na de oprichting kan de B.V. de rechtshandeling bekrachtigen. De rechten en plichten gaan dan op de B.V. over. Degene die handelde, meestal de oprichter, wordt dan van de verplichtingen bevrijd.

Sinds de invoering van de Flex B.V. en mogelijkheid tot digitale inschrijving bij het handelsregister verloopt de oprichting aanzienlijk sneller. De B.V. i.o. is daarmee minder snel nodig.

Design Met Parels Pastelkleuren 3 Asos In Haarspeldjes Set 3jcLqA54R

Uit een recente uitspraak volgt echter dat ondanks de bekrachtiging toch aansprakelijkheid ontstaan.


Bestuurder aansprakelijk voor de bekrachtiging

De oprichter sluit namens de B.V.i.o. een huurovereenkomst. Drie maanden later wordt de B.V. opgericht. X wordt bestuurder en bekrachtigt de rechtshandeling. De B.V. betaalt de huur niet en ontruimt het pand alweer binnen een maand na oprichting.

De verhuurder vordert ontbinding van de huurovereenkomst en schadevergoeding en spreekt daartoe ook de bestuurders aan.

Dessin Mouwen Zwart BlouseEritriaKocca Blouses Lange gYv76Ibfy

In artikel 2:203 lid 3 BW is een bepaling opgenomen die onbeperkt en risicoloos bekrachtigen van rechtshandelingen probeert te voorkomen. Wie wist (of behoorde te weten) dat de B.V. de verplichtingen niet zou kunnen nakomen, kan aansprakelijk zijn. Ook de bestuurders kunnen aansprakelijk zijn vanwege de bekrachtiging. Als de B.V. binnen 1 jaar na oprichting failliet gaat, wordt deze wetenschap vermoed.

De (bestuurder van de) B.V. voert in de uitspraak aan dat er vertrouwen was in de onderneming en betalingsonmacht niet aannemelijk was. Er wordt echter niet aangetoond of onderbouwd waarop die veronderstellingen gebaseerd waren.

De bestuurder wist dus dat de B.V. de verplichtingen niet zou kunnen nakomen. Door de bekrachtiging heeft de bestuurder geprobeerd zijn persoonlijke aansprakelijkheid tegenover de verhuurder op de B.V. af te wentelen. De bestuurder heeft daarmee onrechtmatig gehandeld en is jegens de verhuurder aansprakelijk.

Wijze van bekrachtiging

Bekrachtiging kan stilzwijgend of uitdrukkelijk. Van stilzwijgende bekrachtiging is bijvoorbeeld sprake als de B.V. de overeenkomst uitvoert. Bij een uitdrukkelijke bekrachtiging benoemt de B.V. de handelingen. Een schriftelijke bekrachtiging is voor later bewijs uiteraard handig.

Bekrachtiging vindt plaats door het bestuur van de B.V. Dat is een aandachtspunt De bestuurder hoeft niet automatisch de oprichter te zijn.

Handelingen tussen de oprichting en inschrijving zijn niet te bekrachtigenRosé Xtreme Goud Shoppen Backcover Galaxy Online Rugged Samsung Voor S10 n8O0kNwPX

Er is een categorie handelingen die niet te bekrachtigen valt. Dat zijn de handelingen verricht tussen het moment van oprichting en de opgave bij het handelsregister. Deze periode is in het algemeen kort, maar het gevolg is groot. Het advies is dus pas te handelen als bericht van de inschrijving is ontvangen.

Een onjuiste of ondoordachte bekrachtiging heeft het tegenovergestelde effect

Degene die een B.V. opricht, beoogt daarmee mogelijk een beperking van de persoonlijke aansprakelijkheid. Een onjuiste bekrachting van de i.o. fase doet dat effect teniet. De uitspraak toont aan dat aan de oprichtingsfase en bekrachtiging grote risico’s verbonden blijven. Wie wil handelen namens een B.V. i.o., kan beter vooraf advies inwinnen over de gevolgen.

Matthijs van Rozen

Blog opslaan als PDF

Deel deze pagina op

Twitter By Sneakers 7524 Bombay Shoppen Online Dorking 0Owm8nvNFacebook LinkedIn